Gres Pompası Ne İşe Yarar ?
Koruyucu bakımın olmazsa olmazı yağlama işlemi için gerekli olan, gresin istenilen bölgeye veya yatağa sevke dilmesini sağlayan mekanik ekipmanlardır. Rulmanların, kızakların, burçların, mafsalların vb. yağlanmasını sağlayan gres, çeşitli şekillerde gres pompaları aracılığıyla taşınır. Gres pompaları, manuel gres pompası, elektrikli gres pompası, pnömatik (havalı) gres pompası, hidrolik gres pompası, gres tabancası olmak üzere çeşitlendirilebilir.
Gres Nedir ?
Rafine edilmiş bir yağlama yağı ile bir sabunun, istenen kıvama göre değişen oranlarda iyice karıştırılmasından elde edilen yarı koyu yağlama yağı, makine yağı, gres yağı.
Manuel Gres Pompası
Herhangi bir otomatik tahrik sistemi olmayan, insan gücüyle çalışan gres pompasıdır. Bu pompalar sabit veya taşınabilir olabilir. Yağlama sisteminin maliyetini düşürmek ve çalışanların daha aktif olmalarını sağlamak için kullanılabilir. Nispeten düşük rezervuar kapasitelerine sahiptir. Dağıtıcı bloklara bağlanabildiği gibi direk olarak yatağa da bağlanabilir.
Elektrikli Gres Pompası
Otomatik merkezi yağlama sistemlerinde en çok tercih edilen pompa tipidir. 24 VDC, 220 VAC veya 380 VAC gerilimlerde çalışabilir. Rezervuar haznesi olarak çeşitli opsiyonlar olabilir. Genellikle 1’den fazla çıkışlı olur. Markaya ve sisteme göre 50’den fazla çıkışı olan pompalar mevcuttur. Sabit olabildiği gibi varil tipi seyyar elektrikli pompalar da vardır. Entegre kontrol sistemli ve alçak seviye uyarılı opsiyonları vardır.
Pnömatik (Havalı) Gres Pompası
Hava tahrikli çalışan pompadır. Genellikle açık dişli püskürtme sistemlerinde ve zincir yağlamada kullanılır. Sabit, mobil veya varil tipi olabilir.
Hidrolik Gres Pompası
Hidrolik tahrikli çalışan pompadır. Çok tercih edilmeyen bir pompa tipidir.